Princeza od papira: Erin Watt/ Recenzija

2018-04-24 111125227844202968431..jpg

Ella Harper, sedamnaestogodišnjakinja koja je preživjela previše toga za svoje godine. Ona i njezina majka često su se selile iz grada u grad. Što trbuhom za kruhom, što radi majčinog “zaljubljivanja” u pogrešne muškarce. Kako bi prehranila svoje dijete i sebe, radila je kao striptizeta. Nakon što oboli od karcinoma, sve ostane na Elli. Radila je kao konobarica, potom na benzinskoj, a kada je shvatila da nema dovoljno novaca da pokrije bolničke račune i da preživi, bila je prisiljena pronaći još jedan posao i tako je postala striptizeta. Kako se ne bi povlačila po udomiteljskim obiteljima nakon smrti majke, Ella krivotvori njezin potpis i tako kreće u srednju školu. Kao da je živjela s dvije maske koje joj je život sam odredio. Danju bi bila sedamnaestogodišnjakinja s izvanrednim ocjenama, a noću tridesetogodišnjakinja koja se skida i pleše za novac.

Sram i principi su za ljude koji se ne moraju brinuti oko malih stvari, na primjer koliko hrane mogu kupiti za jedan dolar da ima što jesti cijeli dan, dali da platim mamine račune za liječenje ili da kupim travu da izgura jedan sat bez bolova. Sram je luksuz.

Njezin se život promijeni kada ju ravnatelj pozove u ured. Tamo ju dočeka gospodin u srednjim godinama – Callum Royal koji tvrdi da je njezin zakonski skrbnik iako ga prvi puta u životu vidi. Shvaća da sve laži koje je napričala, pogotovo ona da joj je majka živa sada su prozrete. Bježi iz škole u namjeri da pobjegne i iz ovog grada, ali stvari joj ne polaze za rukom.

Istu večer doznaje kako je Callum Royal najbolji prijatelj njezinog oca Steva O’Hallorana te da je ovdje isključivo u dobroj namjeri i želji da joj pomogne. Nakon što joj pokloni deset tisuća dolara, ostaje u šoku i shvaća kako je to za njega samo kap u oceanu. Iznese joj prijedlog. Svakog mjeseca će dobiti istu svotu novca ako mu dopusti da se brine za nju. Sve što treba je postati član iznimno bogate obitelji Royal. Tko ne bi pristao na takvu ponudu? Dobiješ krov nad glavom, siguran obrok u danu, plaćeno školovanje i za svaki mjesec koji ostaneš dobiješ deset tisuća dolara. Mačji kašalj, zar ne?

I nije baš.

Nakon što je odvede u otmjenu kuću nalik palači, doznaje kako ovdje živi petero njegovih sinova – Gideon, Reed, Easton i blizanci Sawyere i Sebastiane.

Mladi Royali nisu što sam očekivala. Ne izgledaju poput bogatih pizdeka u šminkerskoj odjeći. Izgledaju poput zastrašujućih huligana koji bi me mogli slomiti kao grančicu.

2018-04-24 117279755859851293581..jpg

Možete li se zamisliti u takvoj situaciji? Čovjek bi pomislio kako će ti jedini problem biti odluka oko toga koji je najprivlačniji. Njezinu pažnju privuče Reed, ali ubrzo shvaća kako s njihove strane nije dobrodošla. Braća Royal naumili su Elli zagorčati život pod svaku cijenu.

Astor Park je srednja škola koju pohađaju tinejdžeri multimilijunske obitelji koji mogu nešto pridonijeti svojim talentom. To je škola koja voli vidjeti svoje ime u novinama pokraj velikog slova P za pobjednika. Braća Royal vladaju ovom školom i svi sviraju kako oni dirigiraju. Svi su se okrenuli protiv nje.

Shvaća kako je njezin put do svjedodžbe popločen uvredama i poniženjem, ali jednako tako je svjesna da mora kročiti njime ako jednog dana želi studirati i imati bolji život.

Dobre stvari ne znače dobre ljude.

2018-04-24 114565479426382497878..jpg

Volim ženske likove okarakterizirane poput Elle Harper. Žestoga je, energična i čvrsta. Bez dlake na jeziku. Uživala sam u njezinoj borbenosti. Ona je prikaz djevojke koja opstaje bez obzira na teške situacije u životu. U nekim segmentima se mogu poistovjetiti s njom pa je to jedan od razloga zašto mi se toliko uvukla pod kožu. Volim likove koji nisu prikazani kao savršeni, jer na kraju krajeva – nitko to i nije. Divim se kada netko tko je svjestan svojih slomljenih dijelova, pokupi te iste i nastavi koračati kroz život. Za takvo nešto je potrebna neizmjerna hrabrost, a upravo to je ono što Elli ne manjka.

Moj talent, ako ga uopće imam, nije ples nego sposobnost vjerovanja da sutra može biti bolji dan. Ne znam odakle mi taj optimizam. Možda sam ga naslijedila od mame. Negdje usput počela sam misliti da ako samo uspijem preživjeti ovo loše iskustvo, ovaj loš dan, onda ću sutra imati nešto bolje, vedrije, novije.

Reed Royal. Čitajući sam se zapitala što je to u tim lošim dečkima da sve cure ostave bez daha? Možda zato što vjerujemo da netko tako zgodan u dubini duše ne može biti toliko zloban. To je priča za stvaran život, ali činjenica je da mi čitatelji znamo da će se pojaviti ta neka djevojka koja će u njemu vidjeti onu dobru stranu. Zbog te djevojke će se rasplamsati želja da bude bolji. Klasična priča, ništa što do sada nismo vidjeli. Reed Royal ispred emocija stavlja tjelesni užitak. Kada treba izbaciti bijes iz sebe, odlazi na borbe. Obiteljska tragedija ga je učinila hladnim i ravnodušnim.

Na prvih nekoliko stranica bila sam uvjerena kako ću ga moći svrstati u kategoriju likova koje ne volim. Njegova bahatost, samodopadnost i imućnost koju koristi kao oružje bili su mi odbojni. Što sam dublje ulazila u život Royala, sve više mi se sviđao. Ta njegova izgubljenost u jednom trenutku i ranjivost koja je izašla na vidjelo, promijenila je moje mišljenje. Onda dolaze zadnje tri stranice i ja vrištim na njega. Bijesna sam i opet ga ne volim. Kraj me totalno šokirao i po prvi puta se pitam jesam li ga krivo procijenila.

Nekad je potrebno pokazati silu, osobitno u ovom svijetu. U svijetu Royala.

Okosnica ovog romana je razlika između dobrostojećih ljudi i siromašnih. Mislim da je taj odnos vrlo realno prikazan. Ne mora uvijek biti da imućan čovjek ponizi siromašnijeg, ali danas je to sve češći slučaj i sve više se osjeti ta razlika. Novac je bitna stvar u ovom svijetu i često je on prepreka humanom ophođenju.

Toplo preporučujem Princezu od papira. Ako se želite opustiti, a ujedno pročitati kvalitetan roman, ovo je idealan odabir. Ovu knjigu sam čekala jako dugo i definitivno je bila vrijedna svakog čekanja. Ne samo da je ispunila sva moja očekivanja, nego ih je nadmašila. Za sada, ovo je moj ovogodišnji favorit.

Zahvaljujući Stilusu i Mariji Perišić koja je prevela ovu knjigu Erin Watt, imamo priliku pročitati zaista odličan roman. Mislim da će ovo biti jedan kvalitetan serijal i nadam se da ćemo ubrzo držati i drugu knjigu u rukama. Možda iznenađenje za nadolazeći Interliber?

Kada su sva vrata otvorena možeš čuti ocean. Često bi ustala vrlo rano i ovdje gledala svitanje. Jednom mi je rekla da je poput mađioničarske predstave koja se ponavlja svakog jutra. Sunce povlači crne zastore i otkriva paletu boja ljepšu od bilo čega što bi i najbolji slikari mogli naslikati.

Čitamo se ubrzo.

Naslov: Princeza od papira
Autor: Erin Watt
Prevela: Marija Perišić
Izdavač: Stilus
Broj stranica: 344
Godina izdanja: 2018.

img_20180424_21191791521217623994111.jpg

img_20180424_123649_6713811950693382559942.jpg

2018-04-24 117750958930837709255..jpg


5 thoughts on “Princeza od papira: Erin Watt/ Recenzija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s