Mlijeko i med: Rupi Kaur/ Recenzija

Rupi Kaur, ženu od dvadeset i pet godina smatraju glasom generacije. Ona je spisateljica i umjetnica. Kroz spoj poezije i proze te ilustracije, progovara o temama kao što su bol, ljubav, gubitak, nasilje, preživljavanje, zacjeljenje i ženstvenost.

Knjigu sam pročitala još krajem prošle godine, ali to je jedna od onih knjiga koje stoje na noćnom ormariću te se s vremena na vrijeme otvore. Iako volim poeziju, rijetko je čitam tako da mi je Rupi Kaur došla kao pravo osvježenje da se odmorim od debelih romana.  Moj plan da svaku večer pročitam po nekoliko pjesama je bio nadobudan. U jednoj večeri cijela knjiga je bila gotova. Na samom kraju poželjela sam da sam mrvicu manje nestrpljiva i da se mogu suzdržati od zaobilaženja plana.

Sadržaj knjige podijeljen je u četiri dijela; bol, ljubav, slom  i lijek.

Rupi u svaku pjesmu unosi veliku dozu emocija, surove realnosti i osobnog iskustva. Smatram da se svaka žena ili djevojka može pronaći u njezinom stvaralaštvu.

U prvom dijelu koji nosi naziv „bol“ priča nam o silovanju i odnosu s ocem koji zapostavlja kćer. Svaka djevojka čezne za očevom pažnjom i zajedničkim trenucima. Vjerujem da ima istine u onome što su prabake govorile „Dječaci su privrženi majkama, a djevojčice očevima“. Nije bitno ako odnos nije izgrađen kako smo mi to zamislile, ali i dalje postoji činjenica da je otac posebna osoba u životu svake djevojčice. Baš kao što je Rupi napisala:

Trebao je biti
tvoja prva muška ljubav
još tragaš za njime
posvuda

Iskustveno ali i empirijski se pokazalo da odnos oca s ženskim djetetom bitno je različit nego odnos s muškim. Uvijek se trudim napisati objektivnu recenziju, ali nikada mi ne ide od ruke. Pogotovo neće ići s ovom jer se dotaknula teme koja je kod mene otvorena rana. Osobno smatram da je otac nezamjenjiva osoba u životu svake kćeri. Od malih nogu tražimo što više njegove prisutnosti, također to je nešto što se s godinama ne mijenja. Trebamo oca koji će biti aktivan u svakom razdoblju života. Muška figura koja će nam pokazati da u svijetu postoje dobri muškarci koji znaju brinuti o voljenoj ženi. Tako da očevi, danas vaša kćer ide autobusom do škole. Sutra će otići na fakultet. Budite sigurni da do tada ništa ne propustite.

2018-06-14 058631797377942943906..jpg

Seksualna viktimizacija ostavlja brojne fizičke i psihičke posljedice. Iako su psihičke manje jasne i vidljive, ponekad znaju biti znatno teže i dugotrajnije. Osim što bi svaka žena trebala pročitati ovu knjigu, također je preporučujem i muškoj populaciji. Djevojke su nježniji i emotivniji spol, tako da svako seksualno iskustvo popraćeno je s mnoštvom intenzivnih emocija.

Silovanje
će te rastrgati
napola

ali neće
biti
tvoj kraj

Dolazimo do druge četvrtine – Ljubav. Osim što u ovoj frakciji progovara o ljubavi prema drugoj polovici, također nas lagano upućuje u bitnost voljenja samog sebe. Kao što kažu „Prvo moraš voljeti sebe da bi mogao voljeti druge.“  I to je doista istina. Vrlo je teško pružiti nekome ljubav, a i primiti je ako sam ne znaš voljeti sebe.

Ne želim od tebe
da ispuniš praznine u meni
želim biti puna zbog sebe same
želim biti potpuna
toliko da bih mogla obasjati čitav grad
a tada
želim tebe
jer nas dvoje zajedno
mogli bismo ga i zapaliti

Slom je najduži dio knjige. Dok nam u prethodnom priča o velikoj količini ljubavi prema muškarcu, ovdje govori o rastanku. Kroz cijelu knjigu stavlja naglas na snagu, samopouzdanje i samostalnost, ali ovdje objelodanjuje sve slomljene dijelove ostavljene žene. Žena je najranjivija kada voli. Koliko god se uvjeravale da lako možemo preboljeti muškarca kojeg smo iskreno voljele, u dubini duše znamo da to nije tako. Postoji dio nas koji bi mu se vratio unatoč boli koju nam je donio taj odnos.

2018-06-14 057488491913358947889..jpg

I dolazimo do lijeka za svaku navedenu bol i za svaki otkrhnuti dio. Kroz posljednji dio knjige, proteže se meritornost voljenja samog sebe. Naravno ne pričamo o egoističnim i narcisoidnim osoba, nego o zdravoj količini samopouzdanja i ljubavi koju si pružamo. Feminizam je znatno naglašeniji nego u preliminarnim pjesmama.

Željela bih se ispričati svim ženama
koje sam nazvala zgodnima
prije nego što sam ih nazvala inteligentnima ili hrabrima
ispričavam se što sam nešto tako obično
s čime ste rođene
pretvorila u ono čime biste se trebale najviše ponositi
kad je vaš duh ono što pomiče planine
odsad ću vam govoriti
izdržljiva si ili izvanredna si
i to ne zato što ne mislim da ste zgodne
nego zato što ste mnogo više od toga

Teško je ostati ravnodušan nakon što zaklopite knjigu. Rupi Kaur otvoreno i bez ustručavanja priča o svakodnevnim iskustvima mladih žena. Eufemizam je prisutan u gotovo svim pjesmama. Kao što na samom kraju piše, svaka cjelina ima svoju svrhu i bavi se drugom vrstom boli i liječi druge rane.

Drage djevojke, žene a i muškarci, ako imate priliku pročitajte Mlijeko i med. Knjiga je publicirana 2017. godine od strane Stilusa, a prevela ju je Ira Martinović.  Od jučer možete nabaviti njezinu drugu knjigu pod nazivom Sunce i njeni cvjetovi.

Ako želite kupiti knjigu Mlijeko i med, kliknite ovdje ili se javite na njihovu Fb stranicu.

Hvala što ste pročitali osvrt. U slučaju da ste pročitali knjigu, u komentar ostavite svoj dojam i mišljenje.

Pišem uskoro, vaša Foptica

2018-06-14 057579067993748836180..jpg

2018-06-08 124412941415008801334..jpg

2018-06-14 053118277542645568585..jpg

2018-06-08 086599406682175242831..jpg

2018-06-14 057520954254111397523..jpg


2 thoughts on “Mlijeko i med: Rupi Kaur/ Recenzija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s