Juha od gljiva: Život jedne S

Još jedan od njegovih mnogobrojnih, uobičajenih poslova. Kada bi se ukazala prilika, vodio me sa sobom. Ostanak bi ovisio o količini posla, ali pošto je uvijek sve radio brzo i efikasno, zadržali bi se maksimalno tjedan dana. Zadnji dan je ostavljao za sitne prepravke, ako ih je uopće bilo.

Stubičke toplice nisu ni po čemu posebno zanimljive. Pogotovo kada nikoga ne znaš. Stara, ali velika kuća izgledala je oronulo. Pored travnjaka nalazio se bazen i to bi mogla biti prednost da znam plivati. No, ne znam.

Tata bi uzeo dva dodatna kista i mali valjak koji je kupio za mene. Kao mala, svugdje sam gurala nos i postavljala na tisuće pitanja. Ponekad bi mi dopuštao da mu pomognem, no jedino ako je bio siguran da taj posao nije fizički prezahtjevan, a ponekad je htio mir jer mu je trebala koncentracija. Pogotovo kod mjerenja. U tim situacijama, dao bi mi kistove i valjak pa me poslao na važan zadatak; farbanje štokova i zidova. Tada sam bila najvažnija na svijetu i ponosno sam obavljala svoju dužnost, praveći se da radim vrlo bitan dio posla.

Naši madraci su se nalazili na starom tavanu kojemu je pod škripio svakim korakom. Bio je krcat kutijama i antikvitetima. Tata je obožavao dobre ručne radove, divio im se. Tako je na jednom stoliću ugledao stalak za ključeve načinjen od kvalitetnog drva. Bio je uvjeren da je napravljen tridesetih godina.

“S ovim sam zbrajao u nižim razredima osnovne.” – Uzeo je u ruke drvenu zbrajalicu na kuglice. Iako mi nikada nije pričao o djetinjstvu, tu i tamo bi sa mnom podijelio neka sjećanje iz škole. Znala sam da je sve razrede, uključujući i srednju prolazio s peticama. Volio je učiti i bio je talentiran za mnoge stvari. Jednom prilikom sam ga upitala zašto nije nastavio s školovanjem, možda bi našao neki bolji posao. Rekao mi je da je završio sve što mu je bilo potrebno da radi posao koji voli.

Obožavao je biti majstor. Uživao je u alatu i popravcima, rastavljanju i sastavljanju, stvaranju… Sve što je zamislio, njegove ruke su mogle napraviti. Bio je predan i pedantan.

Pažnju mi je privukla pisaća mašina koja je zauzimala malu površinu staklenog stola. Imali smo jednu takvu doma, no tokom renoviranja završila je u smeću. Iako nije bilo tinte niti papira, prišla sam i stisnula tipku. Pa još jednu. Još jednu. I još jednu. Žalila sam što je naša završila na otpadu.

Na noćnom ormariću nalazili su se stripovi Zagora i Alan Forda za koje mi je baka pričala da je djed imao svoju kolekciju. Čini se da sam pronašla zanimaciju prije spavanja. Po podu su bile pobace knjige raznih žanrova, među kojima su dominirali ljubići.

Na jednoj od knjiga, stajao je crveni telefon s brojevima na okretanje. Nisam znala kako nekoga zoveš, pa mi je tata pokazao kako funkcionira. Staviš prst u jednu brojku i okreneš ju do kraja u smjeru kazaljke na satu. Pošto telefon nije bio uključen, nismo mogli nikoga nazvati. Dok nas je raspakiravao, ja sam se još neko vrijeme igrala s telefonom, praveći se da s nekim razgovaram.

Bližilo se kasno poslijepodne i oboje smo bili gladni. Znate li u čemu sam dobra? Pražnjenju tanjura. Tada sam mogla smazati za sebe i još dvije osobe. Nismo imali ništa osim parizera, nekih začina, gljiva i još nekih sitnica u frižideru. Dan je prošao toliko brzo da smo nabavku smetnuli s uma.

“Onda parizer.” Rekla sam.
“Ne možemo ručati sendvič. Napravit ću nam nešto.”

Jesam li spomenula da je volio kuhati? Vjerojatno nisam.

Uglavnom, da, volio je spremati hranu i igrati se sa začinima. I da, dobro mu je išlo.

Ja sam bila toliko gladna, da bih pojela što god mi ponudi… Sve dok nije ponudio ono što izbjegavam u širokom luku.

Gljive.

Bože, fakat mrzim gljive osim na pizzi. Sve ostalo ne dolazi u obzir. Rekao je da nikada nisam probala juhu od gljiva i da ne mogu reći fuj za nešto što još nisam kušala.

Izgubila sam rat i juha se kuhala. Cijelo vrijeme sam bila namrštena i nisam htjela razgovarati s njim u znak protesta.

Tu i tamo bi se okrenuo, kako bi se uvjerio da nisam već na pola puta prema Zagrebu. Nosnice su me prve izdale i ni pod razno ne bi priznala da miris izaziva još veće kruljenje želuca.

Postavila sam tanjure, a potom i beštek. Po običaju, zamijenila sam strane vilice i noža. Tada me nije bilo briga za takve, meni beznačajne, greške.

Stavio mi je dvije šeflje, iako sam inzistirala na jednoj. Rekao je da moram jesti i da ako sada ne budem sita, u ponoć ću ga tražiti da mi napravi neki sendvič. To znači da bi morao proći stepenice tavana, plus tri kata.

Dok je on jeo, ja sam žlicom brljavila po tanjuru, smišljajući neku izliku zašto ne mogu jesti.

“Probaj.” Stao je s jedenjem i pogledao me. Gledajući ovu situaciju iz perspektivne dvadesetogodišnjakinje, ponašala sam se kao razmaženo derište.

Nakon podosta vremena, nagovorio me. Rekao je ako mi se ne svidi da će mi napraviti sendvič.

Zagrabila sam žlicu pa stavila u usta. To je bio momenat kada me i nepce izdalo. U pola minute, zavoljela sam juhu od gljiva.

Obožavala sam juhu od gljiva. Kunem se, to je bila najbolja juha koju sam probala. Naravno, nisam mu to rekla.

Sada stojim u kuhinji s vrećicom juhe od gljiva. Ponoć je i gladna sam. Ja nisam tako dobra u kuhinji, pa se držim vrećice, barem u kasnim satima.

Dok miješam juhu, osmijeh mi tu i tamo pobjegne. Prisjećam se našeg ručka i prve žlice juhe od gljiva.

Sjedila sam za stolićem, promatrajući zelenkasto, smeđu tekućinu s komadićima gljiva. U to vrijeme, kušajući je po prvi put, naučila sam lekciju. Trudim se primjeniti je u životnim situacijama. Glasi: Ne možeš znati dok ne probaš.

Bila bi velika šteta propustiti tako dobar okus.

Prvi dio kratke priče: Priča o tebi, bez tebe. Posveta onome koji spava s anđelima.


4 thoughts on “Juha od gljiva: Život jedne S

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s